Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/brand9/domains/retro1.pl/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Pomysł na ciekawą i zdrową przekąskę – Restauracja Catering Retro1

Pomysł na ciekawą i zdrową przekąskę

Kto z nas nie lubi słodyczy? Często towarzyszą nam jednak rozterki czy to, co jemy, aby na pewno jest zdrowe i pełnowartościowe? Okazuje się jednak, iż można połączyć zamiłowanie do słodkości z jedzeniem, które będzie dodatkowo korzystnie wpływać na nasz organizm. Co najważniejsze, taką pyszną przekąskę wykonać możemy samodzielnie we własnej kuchni. Pora na Musil ciasteczka z masłem orzechowym.

Ciasteczka te są wyjątkowo pożywne, mogą stanowić ciekawą, alternatywną przekąskę do pracy lub szkoły. Można je także podać podczas domowego przyjęcia, grilla ze znajomymi czy jako deser po kolacji z ukochaną osobą. Jedno ciastko to około 100 Kcal, czyli stosunkowo niewiele jak na ilość zawartych w nich wartości odżywczych. Do ich wykonania nie potrzeba nawet cukru ani mąki. Można je dodatkowo urozmaicić dodając suszone owoce, syrop klonowy, posiekane migdały lub sezam, według uznania. Po upieczeniu i zamknięciu w szczelnym pojemniku pozostają świeże nawet przez 3 dni od momentu wyciągnięcia z piekarnika.

Z przedstawionego przepisu wyjdzie nam około 20-25 sztuk ciasteczek. Sam proces pieczenia trwa około 20 minut a z wykonaniem całości powinniśmy zmieścić się w mniej niż godzinie.

Do wykonania tych ciekawych ciasteczek potrzebne nam będą: 200 gram płatków owsianych, 3 łyżki stołowe nasion chia, 20 gram suszonej żurawiny, 50 gram suszonych moreli, 30 gram pokrojonych orzechów włoskich, 2 płaskie łyżki, czyli około 50g masła orzechowego, 3 łyżki oleju rzepakowe, chociaż można też użyć inne oleje roślinne, 3 średniej wielkości jajka, najlepiej aby pochodziły one od kur z wolnego wybiegu oraz 3 łyżki syropu klonowego.

Samo wykonanie, nie należy do tych najbardziej skomplikowanych. Do dużej miski stołowej wsypujemy płatki owsiane, posiekane drobno suszone owoce i orzechy, nasiona Chia oraz jajka. Na koniec dodajemy syrop klonowy oraz masło orzechowe i wszystko mieszamy. Możemy zrobić to przy użyciu dużej, drewnianej łyżki albo przy pomocy robota kuchennego. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy z powstałej masy kulki o średnicy około 4cm. Układamy je na blaszce, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. W nagrzanym piekarniku, pieczemy je przez 18 do 20 minut. Tak, aby ciasto ładnie się zbrązowiało. Po wyjęciu należy je ostudzić na kratce przez kilkadziesiąt minut. Po wszystkim pozostaje nam już tylko spróbować naszych wypieków a jeśli jakieś zostaną można przechowywać je w słoiku lub plastikowym pojemniku pod przykryciem. Smacznego

Możesz edytować Ribbon poniżej

Widgety w obszarze Ribbon

button