Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/brand9/domains/retro1.pl/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Czajniki tradycyjne i elektryczne – które wybrać do nowoczesnej kuchni? – Restauracja Catering Retro1

Czajniki tradycyjne i elektryczne – które wybrać do nowoczesnej kuchni?

Szukasz wyposażenie kuchni, które będzie równocześnie estetyczne i funkcjonalne? Obok tostera, mikrofalówki i wyciskarki, czajnik to jedno z najważniejszych urządzeń w każdej nowoczesnej kuchni, używane przez nas praktycznie każdego dnia. Mimo to zwykle nie przywiązujemy dużej wagi do jego wyboru. Czy aby na pewno słusznie? W niniejszym artykule piszemy o tym, co lepiej wybrać do naszej kuchni – czajniki tradycyjne, a może elektryczne? Zapraszamy do lektury wszystkich, którym nie jest obojętna jakość domowego wyposażenia. 

Czajniki tradycyjne, a elektryczne

 

Czajniki elektryczne nie stanowią obecnie żadnego novum. Znajdziemy je praktycznie w większości kuchni w Polsce. Czy zastanawialiście się jednak kiedyś nad różnicą pomiędzy nimi, a czajnikami tradycyjnymi? Wbrew pozorom każdy z nich ma swoje wady i zalety, podobnie jak wszystkie sprzęty domowe. Oto kilka aspektów ich użytkowania, które znacząco różnią się od siebie. Z pewnością warto zapoznać się z nimi przed zakupem kuchennego wyposażenia. Pamiętajmy bowiem, że jego jakość przekłada się bezpośrednio na komfort naszego codziennego życia.

 

Koszt gotowania i jego szybkość 

 

Choć dla wielu może wydawać się przesadą obliczanie kosztów związanych z gotowaniem wody to należy pamiętać, że czajnik to sprzęt, który używany jest nawet kilka razy na dzień, a więc koszty jego użytkowania nie są wcale najmniejsze. Prowadząc gospodarstwo domowe często szukamy choćby najmniejszych oszczędności. Dlaczego by zatem nie „pochylić się” właśnie nad czajnikami?

 

Pod względem zużycia energii zdecydowanie lepiej sprawdzają się czajniki tradycyjne. Jest to związane przede wszystkim z kosztami samego gazu i prądu. Podczas gdy do zagotowania wody na gazie potrzebna jest jego nieduża ilość, czajnik elektryczny pobiera stosunkowo dużo prądu. Również jeśli gotujemy na płycie indukcyjnej zużywamy mniej energii, niż gotując ją w czajniku elektrycznym.

 

Rodzaj energii używanej do zagotowania wody ma też wpływ na jego szybkość. W tym wypadku dużo lepiej wypada czajnik elektryczny, który pozwala zagotować wodę w niecałą minutę. (W przypadku nowszych modeli). Ma to szczególne znaczenie o poranku, kiedy wszystkim wyjątkowo zależy na czasie. Pamiętajmy jednak, że im większa szybkość gotowania tym więcej energii zużywamy.

Temperatura wody

 

Kolejnym ważnym aspektem użytkowania czajników jest temperatura wody, którą możemy w nich zagotować. W internecie często możemy natknąć się na pogląd, jakoby woda gotowana na gazie miała wyższą temperaturę. Jak jest w rzeczywistości?

 

Na tym polu zdecydowanie wygrywają czajniki elektryczne. Wiele z ich nowszych modeli posiada specjalne regulatory, które pozwalają zagotować wodę do określonej temperatury. Jej górna granica jest zdecydowanie wyższa, niż w przypadku jakiegokolwiek czajnika tradycyjnego.

– – –

Jaki zatem czajnik lepiej wybrać? Tradycyjny czy elektryczny? Wszystko zależy od naszych priorytetów. Jeśli bardziej zależy nam na oszczędności, niż na szybkości gotowania wody to powinniśmy wybrać czajniki tradycyjne. (Ich przykładem mogą być te ze strony Eldomagd – https://eldomagd.eu/kategoria/czajniki-tradycyjne). Czajnik elektryczny z kolei przeznaczony jest dla tych, których priorytet stanowi przede wszystkim funkcjonalność.

Możesz edytować Ribbon poniżej

Widgety w obszarze Ribbon

button